KÄYTTÖTARKOITUS: Seurakoira.
FCI:N LUOKITUS: Ryhmä 9 seura- ja kääpiökoirat
Alaryhmä 1 bichonit ja sukulaisrodut
Käyttökoetulosta ei vaadita.

LYHYT HISTORIAOSUUS: Rotu hyväksyttiin virallisesti vuonna 1970, mutta tuotiin Ranskaan jo paljon aikaisemmin. Tämä madagaskarilainen tulokas saavutti nopeasti merkittävän aseman maan seurakoirien joukossa. Nykyisin se on levinnyt kaikkialle maailmaan.

YLEISVAIKUTELMA: Pieni, pitkäkarvainen seurakoira, jolla on valkoinen puuvillamainen karvapeite. Sen silmät ovat pyöreät ja tummat. Ilme on eloisa ja älykäs.

TÄRKEITÄ MITTASUHTEITA: Säkäkorkeuden suhde rungon pituuteen on 2 : 3. Pään pituuden suhde rungon pituuteen on 2 : 5. Kallon pituuden suhde kuonon pituuteen on 9 : 5.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Iloinen ja tasapainoinen, hyvin seurallinen ihmisten ja toisten koirien parissa, sopeutuu erinomaisesti kaikenlaisiin elämänmuotoihin. Coton de tulearin luonne on rodun tärkeimpiä erityispiirteitä.

PÄÄ: Lyhyt ja ylhäältä katsottuna kolmiomainen.
KALLO-OSA: Edestä katsottuna hieman kaareva, pituuteensa nähden melko leveä. Kulmakaaret ovat vain hieman erottuvat ja otsauurre vähäinen. Niskakyhmy ja niskan kaari ovat tuskin havaittavat. Poskikaaret ovat hyvin kehittyneet.
OTSAPENGER: Vähäinen.
KIRSU: Kuono-osan jatke; väriltään musta, ruskea sallitaan. Sieraimet ovat hyvin avoimet.
KUONO-OSA: Suora.
HUULET: Ohuet, tiiviit ja kirsun väriset.
HAMPAAT / PURENTA: Hampaat ovat suorassa rivissä. Leikkaava, tasa- tai tiivis käännetty leikkaava purenta. Kaikkien P1 hampaiden puuttuminen ei ole hylkäävä virhe, M3:illa ei ole merkitystä.
POSKET: Litteät.
SILMÄT: Pyöreähköt, tummat, eloisat ja kaukana toisistaan. Silmäluomet ovat pigmentiltään mustat tai ruskeat kirsun värin mukaisesti.
KORVAT: Riippuvat, kolmionmuotoiset, ylös kiinnittyneet, ohutkärkiset, poskenmyötäiset ja suupieleen ulottuvat. Korvien karvapeitteen väri on valkoinen, jossa voi olla hieman vaaleanharmaata väriä (valkoisten ja mustien karvojen sekoitus, joka antaa vaaleanharmaan vaikutelman) tai hieman vaaleankellertävää väriä (valkoisten ja kellanruskeiden karvojen sekoitus, joka antaa vaaleankellertävän vaikutelman).

KAULA: Lihaksikas, hieman kaareva ja sulavasti lapoihin liittyvä. Kaulan pituuden suhde rungon pituuteen on 1 : 5. Nahka on pinnanmyötäinen, ei löysää kaulanahkaa.

RUNKO
YLÄLINJA: Selkälinja on hyvin loivasti kaareva. Koira on korkeuttaan pitempi.
SÄKÄ: Vain hieman erottuva.
SELKÄ: Vahva ja hyvin loivasti kaareva.
LANNE: Hyvin lihaksikas.
LANTIO: Viisto, lyhyt ja lihaksikas.
RINTAKEHÄ: Hyvin kehittynyt, pitkä ja kyynärpäiden tasolle ulottuva. Kylkiluut ovat kaarevat.
ALALINJA JA VATSA: Vatsaviiva kohoaa hieman, mutta ei liioitellusti.

HÄNTÄ: Alas, selkärangan jatkeeksi kiinnittynyt. Ulottuu levossa kintereiden alapuolelle, hännänpää on ylöspäin kääntynyt. Koiran liikkuessa häntä kaartuu ”iloisesti” selälle, hännän kärki on niskaa, säkää, selkää tai lannetta kohti. Runsaskarvaisten yksilöiden hännänpää voi koskettaa lantion seutua.

RAAJAT
ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat pystysuorat.
LAVAT JA OLKAVARRET: Lavat ovat viistot ja lihaksikkaat. Lapa ja olkavarsi ovat suunnilleen yhtä pitkät ja niiden välinen kulmaus on noin 120.
KYYNÄRVARRET: Kyynärvarsi ja olkavarsi ovat suunnilleen yhtä pitkät ja niiden välinen kulmaus on noin 120. Kyynärvarret ovat pystysuorat, yhdensuuntaiset, lihaksikkaat ja vahvaluustoiset.
RANTEET: Jatkavat kyynärvarren linjaa.
VÄLIKÄMMENET: Vahvat, sivulta katsottuna vain hieman viistot.
KÄPÄLÄT: Pienet ja pyöreät; varpaat ovat kaareutuneet ja tiiviisti yhdessä; päkiät pigmentoituneet.

TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Takaraajat ovat takaa katsottuna pystysuorat. Vaikka kannukset eivät ole toivottavat, niiden esiintyminen ei ole virhe.
REIDET: Voimakaslihaksiset. Reiden ja lantion välinen kulmaus on noin 80.
SÄÄRET: Viistot ja muodostavat reiden kanssa noin 120:n kulman.
KINTEREET: Kuivat ja selväpiirteiset; kinnerkulmaus on noin 160.
VÄLIJALAT: Pystysuorat.
KÄPÄLÄT: Kuten etukäpälät.

LIIKKEET: Vapaat ja vaivattomat, eivät kovin maatavoittavat. Koiran liikkuessa ylälinja pysyy kiinteänä; liikkeet ovat vakaat.

NAHKA: Ohut, kauttaaltaan tiiviisti pinnanmyötäinen ja väriltään vaaleanpunainen tai mahdollisesti pigmentoitunut.

KARVAPEITE
KARVA: Rodun tärkeimpiä erityispiirteitä, josta rodun nimikin on peräisin. Karva on hyvin hienoa, taipuisaa ja puuvillamaista, ei koskaan kovaa tai karkeaa. Karvapeite on tiheä ja runsas; se saa olla vain hieman laineikas.
VÄRI: Valkoinen pohjaväri. Korvissa voi olla hieman vaaleanharmaata väriä (valkoisten ja mustien karvojen sekoitus, joka antaa vaaleanharmaan vaikutelman) tai hieman vaaleankellertävää väriä (valkoisten ja kellanruskeiden karvojen sekoitus, joka antaa vaaleankellertävän vaikutelman). Mikäli karvapeitteen valkoinen yleisväri ei muutu, edellämainittuja värejä voidaan hyväksyä muualla rungossa, mutta ne eivät ole toivottavia.

KOKO JA PAINO
SÄKÄKORKEUS: Urokset 26 – 28 cm, nartut 23 – 25 cm; sallittu vaihtelu +2 tai –1 cm.
PAINO: Urokset 4 – 6 kg, nartut 3,5 – 5 kg.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellä mainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin.

VAKAVAT VIRHEET
Kallo: tasainen, liian pyöreä tai kapea.
Kuono: epäsuhde kallon ja kuonon välillä.
Silmät: vaaleat, liian mantelinmuotoiset tai ulkonevat; sisäänkiertyneet (entropium) tai uloskiertyneet (ektropium) silmäluomet.
Korvat: liian lyhyet tai taaksepäin taittuneet (ruusukorvat), riittämätön karvapeitteen pituus.
Kaula: liian lyhyt, olematon tai ohut.
Selkälinja: liian kaareva tai notko.
Lantio: vaakasuora tai kapea.
Lavat: pystyt.
Raajat: ulkokierteisyys, pihtikinttuisuus, ulkokierteiset kyynärpäät, liian kaukana toisistaan olevat tai ahtaat kintereet, niukat kulmaukset.
Karvapeite: liian lyhyt, liian laineikas tai kihara.
Pigmentti: osittain tai täysin vaaleat silmäluomet, haalistunut tai osittain lihanvärinen kirsu.

HYLKÄÄVÄT VIRHEET:
Vihaisuus tai liiallinen arkuus
Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen
Yleisvaikutelma: epätyypillisyys (riittämättömät rodun erityispiirteet eli yksilö ei kokonaisuudessaan muistuta riittävästi muita saman rodun edustajia), rotumääritelmän sallimista mitoista poikkeavat säkäkorkeus ja paino. Yksityiskohdat: kyömy kuono; ulkonevat ja kääpiökasvuisuuteen viittaavat, liian vaaleat tai keskenään eriväriset silmät; pystyt tai puolipystyt korvat; ei kintereisiin asti ulottuva, ylös kiinnittynyt, täysin rullalla oleva (muodostaa tiiviin renkaan), asennoltaan litteänä selän päällä, reidellä tai kynttilän tavoin pystyssä oleva häntä, hännättömyys.
Karvapeite: epätyypillinen, säkkärä, villava tai silkkinen karva; runsaasti väriläiskiä tai yksikin täysin musta väriläiskä; täydellinen pigmentinpuutos silmäluomissa, kirsussa tai huulissa.
Epänormaaliudet: selvä ylä- tai alapurenta, edestä katsottuna etuhampaat eivät kosketa toisiaan suun ollessa kiinni; muiden kuin kaikkien P1 tai M3 hampaiden puuttuminen; aggressiivinen tai erittäin arka käyttäytyminen.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.

Jalostukseen tulee käyttää vain toiminnallisesti ja kliinisesti terveitä, rakenteeltaan rodunomaisia koiria.